I. Temetői vizsgálat

2012.08.25 11:45

Első vizsgálati helyszín: a temető felső része

Időpont: 2012, augusztus 24. 22.52-kor.

A vizsgálatot az úgynevezett „sirató anya” szobrának tövében végeztük, ami nem más, mint egy családi sír. A közelben egy kripta is található.

Sajnálatos módon, itt szinte semmilyen értékelhető hang nem tűnik fel, és a péntek esti buli, távoli zajait is ki kellett szűrnünk. Csak az én táskám mocorgása a vállamon, valamint a beszélgetésünk hangjai felismerhetőek. Látni nem láttunk semmit.

 

Második vizsgálati helyszín: a temető ravatalozója

Időpont: 2012, augusztus 24. 23.07-kor.

A vizsgálatot a temető ravatalozójánál folytattuk, sajnos ekkor voltunk a legközelebb az esti buli odaszűrődő hangjaihoz, így majdnem értékelhetetlen lett az anyag. Ráadásul a környék kutyái is ekkor döntöttek úgy, hogy ideje körbezajongani a falut.

Lucyon hangosan csörtető lábbelije miatt pedig, nem tudni melyik az ő lépte és melyik az elhunytak zajongása. Ugyan is a kezdéskor felsétáltunk a ravatalozó terasza alá, viszont amikor biztosan tudom, hogy lecövekeltünk, és meg sem mozdultunk, halk surrogó lépteket lehet hallani, mintha valaki kerülgetne minket. A felvétel 4. 51 percénél, amikor a kamerán jól látszik, hogy ugyan annak a távoli, utcai lámpának a fénye tér vissza újra és újra (vagyis meg sem mozdultam, csak a készüléket hordoztam körbe a karommal) pontosan kivehető, és zajmentes, szabályos, lassan elhalkuló léptek ütik meg az ember fülét. Ami 5. 04-ig tart. Ez után megállítottam a felvételt.

 

Harmadik vizsgálati helyszín: a temető egyes kapujának közelében, a jobb oldali szektorban.

Időpont: 2012, augusztus 24. 23.15-kor.

Az utolsó hangfelvételt egy 2006-ban elhunyt személy sírja mellett végeztük, egy találomra kiválasztott helyen. Bár közel voltunk az úthoz, szerencsénkre az ott lakók pont már nyugovóra tértek, és nem is volt a ház túl közel. Ráadásul ekkor voltunk legmesszebb a buli zajaitól, ami majdnem teljesen megszűnt. A helyszínen még hallható volt kissé, de a kamera mikrofonja már nem volt elég érzékeny, hogy bezavarja. Így amit felvettünk, csak a közelünkből érkezhetett. Ebből a szempontból ez a legjobb felvétel.

Amikor előző este kint jártunk terepszemlén, ebből a szektorból éreztem a legerősebb aktivitást, így reménykedtem, hogy talán itt történik is valami. Nem kellett csalódnom.

Először is a felvétel indulásakor, már a helyünkön voltunk, nem mozogtunk, csak álltunk egy helyben, mégis pontosan kivehető a közeledő, surrogó léptek zaja, ami utána is szaggatottan fel-fel veri a csendet. Később a feltett kérdések után, Lucyon jelezte, hogy mintha halott volna valamit és kb. északi irányba mutatott. Ekkor hangosan felszólítottam az illetőt, hogy jöjjön közelebb, mert olyan messziről nem fogjuk hallani őt, a túl sok a zaj miatt. Pár pillanat múlva, ismét közeledő, surrogó léptek hallhatóak a felvételen. Ezt követően sokáig nem történt semmi. Majd arra lettem figyelmes, hogy a csuklómon mocorogni kezd a karkötő. Kérdeztem, hogy „te piszkálod-e”, mire még intenzívebb érzés lett urrá rajtam. Olyan volt, mintha egy bizsergető, hűvös kéz, lágyan megmarkolná a csuklómat. Ki akartam zárni minden lehetőséget, így arra kértem a szellemet, mozdítsa meg a karkötőm. Erre erősen zsibbasztó, húzó erő lett a válasz azon a tájékon. Most már kétségem sem volt afelől, hogy valaki ott van velünk, és próbálja felhívni magára a figyelmet. Sajnos a mikrofonunk nem volt elég érzékeny, így újra meg kellett kérnem, hogy mondja el a nevét, egyenesen bele a készülékbe. Egy-két másodpercre rá, a felvételen hallható egy középkorú férfi tisztán kivehető két, maximum három szótagból álló válasza, ami azonban még így is túl halk lett, köszönhetően a testetlen állapotának. Mi nem is figyeltünk fel rá a helyszínen, csak a későbbi meghallgatás során vettük észre, akkor is azért, mert maximumra feltekerve játszottuk vissza. Sajnos fogalmam sincs, mit is mondhat, de biztosan válaszolt nekünk.

A vizsgálatot pontosan 23.25-kor fejeztünk be.

 

Az első temető „szellemvadászatának” értékelése:

A vizsgálat során semmilyen segédeszközt nem használtunk, amire reagálhattak volna az entitások. Csak hangfelvételeket, és pár fotót készítettünk. A közelben magas volt a zaj koncentrátum, ezért nehéz volt kiszűrni bármilyen paranormális eltérést. Az utolsó vizsgálati helyszínen, ahol előzőleg is éreztem jelenlétet, egy (feltehetően) férfi, kapcsolatba próbált lépni velünk. Árnyalakot, fényjelenséget nem tapasztaltunk, a hang nem tekinthető bizonyítéknak, ám érdekes volt, hogy pont a kérdés elhangzása után, és a fura érzés közben hallható a „válasza”.

 

Legközelebb, szintén egy falu temetőjébe látogatunk el, ahol teszteljük a „gyertyavonzás” elméletét is, mi szerint, ősidők óta úgy tartják az emberek, hogy a gyertya lángja, és annak fénye vonzza a holtak lelkeit, visszavezetve őket hozzánk (pl. mindenszentekkor, halloweenkor). Kíváncsi leszek, hogy ekkor vajon többen jelentkeznek-e, vagy ugyan úgy csak egy-két lélek fog bolyongani a sírok között.